Workshops & Demonstratie

Graag nodigen we u uit voor onze relatiedag, op woensdag 30 augustus van 14:00 tot 19:30 uur.

U vindt de uitnodiging hieronder en we hopen u deze dag te zien.

Klik hier voor de uitnodiging!

Vipam demonstreert ijstaarten en desserts van Babbi - Meer dan ijs

Elf banketbakkers en ijsbereiders bezochten donderdag 5 september een bijzondere demo van Vipam in het teken van ijstaarten (semifreddo’s) en cold pastry. De bakkers, allen lid van Patisserie College, zagen met eigen ogen dat er met Babbi ingrediënten meer mogelijk is dan  alleen ijs maken.

In het sfeervolle atelier Perfri van Bart de Gans in het Utrechtse Meerkerk genoten de banketbakkers en ijsbereiders van verschillende demo’s door de Italiaanse Luca Rasi van Babbi. Hij maakte onder meer een speculaas-cheesecake, een kersenhart met amarenekers in het midden en verschillende vegan desserts. Al deze semifreddo’s bieden bakkers extra mogelijkheden om richting de feestdagen een extra omzetkans te creëren door feestelijke producten aan te bieden. Voor het maken van een semifreddo heb je namelijk geen ijsmachine nodig. Een semifreddo is een half bevroren dessert met de textuur van bevroren mousse. Vertaald vanuit het Italiaans betekent semifreddo ‘half koud’. 

 

Kennis uitwisselen

Ook voor banketbakkers die wel zelf ijs maken, blijkt de dag in Meerkerk nuttig. Estelle Roepers werkt bij bakkerij Van Otten in Enter bij Almelo. Zij maken zelf ijs in hun bakkerij.  “Ik let bij dit soort demonstraties niet alleen op het ijs, maar ook op bijvoorbeeld de opbouw van een ijstaart. Wat doe je er allemaal in. ik haal iedere keer weer inspiratie uit deze dagen.”

Onderling wordt eveneens de nodige kennis en informatie uitgewisseld. Ahmet Akbulut, eigenaar van IJssalon Dam in de Utrechtse wijk Lombok, vertelt al veel ideeën te hebben opgedaan op deze demodag van Vipam. Hij houdt van nieuwe dingen uitproberen, en daar sluit de demo vandaag prima bij aan. Hij maakt zijn ijs zelf, maar wil ook met de Babbi-producten ijs gaan maken. “Ik denk dat ik het ga combineren.  In ijstaarten en -desserts kan ik de Babbi-producten heel goed gebruiken.”

 

Ontzorgen

Vipam heeft een hoogwaardig assortiment met grondstoffen en bijzondere decoratiematerialen in food en non-food waarmee iedere banketbakker, patissier en chocolatier zich kan onderscheiden. Vipam-directeur Arjan van de Roovaart vertelt dat ze de bakker willen ondersteunen. “Wij denken graag met de bakker mee. Bij een vernieuwend assortiment, maar ook met de toepassingen van de producten die wij te bieden hebben. Vipam wil vooral een ontzorgend platform voor de bakker en ijsbereider zijn.”

Al bijna vier jaar is Vipam exclusieve distribiteur voor Babbi in Nederland. Babbi, gevestigd in de Italiaanse regio Romagna, brengt hoorntjes, wafels en ingrediënten voor ijsmakers op de markt. Maar er is veel meer mogelijk met de producten van Babbi dan alleen ijs maken, dat laat een dag als vandaag goed zien. De gasten zien hoe je gemakkelijk een ijsdessert een luxe uitstraling kan geven, zonder in te boeten op kwaliteit. Het maken van semifreddo (cold pastry) en deserttaarten is een uitgelezen kans voor de banketbakker om een bijzonder visitekaartje af te geven tijdens de feestdagen. “Mensen willen graag een lekker dessert op tafel zetten en de banketbakker kan daar handig op inspringen, door een onderscheidend product aan te bieden”, vertelt Arjan.

 

Patisserie College

De demo is speciaal voor leden van Patisserie College, Het Gilde van de Betere Banketbakkers. Binnen het Patisserie College zijn momenteel 78 zelfstandige banketbakkers verenigd. Daarvan maken er nu 22 zelf ijs, en dit aantal blijft groeien. De leden zijn verdeeld over zeven werkgroepen, en iedere werkgroep kom zes keer per jaar bij elkaar, steeds bij iemand anders in het bedrijf. 

Vipam is al jarenlang partner van het Patisserie College.  Patisserie College-directeur Rick Out: “We werken met meerdere partners samen, met als uiteindelijk doel het banketbakkersvak naar een hoger niveau te tillen.” Hij is blij met Vipam als partner: “Vipam heeft een sterke buitendienst, met actieve mensen die regelmatig met grondstoffen langskomen bij onze leden. We zijn al lang partners en daar zijn we heel blij mee.” 

 

Nog meer inspiratie: VipMagazine

Het nieuwe najaarsmagazine van Vipam bevat 56 pagina’s aan grondstoffen en decoratie voor het najaar en de decembermaand. Het ViPMagazine kunt u aanvragen bij Vipam, of inzien op de website van Vipam: www.vipam.nl.

 

 

 

 

 

 

EINDEJAARSDEMONSTRATIE 3 OKTOBER 2018 

 

De eindejaarsdemonstratie van Vipam op 3 oktober vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Het lustrum stond in het teken van Hollandse Klassiekers als ode aan de patisserie. Patissiers Jeroen Goossens en Peter Remmelzwaal demonstreerden ieder 3 producten.  Het was de rode draad deze dag; Hollands gebak met een nieuwe elan. In totaal kwamen 105 mensen op de demonstratie af die net als de vorige drie keer plaatsvond in het Miele Experience Centrum in Vianen. 

 

Eindejaarsdemonstratie 4 oktober 2017 

Woensdag 4 oktober j.l. was de Eindejaarsdemonstratie georganiseerd door Vipam i.s.m. Debic, Fruitlife, Royal Steensma, Koppert Cress, Dobla en Cointreau een groot succes.

Na ontvangst met koffie en een degustatie start de demonstratie. Er waren 120 deelnemers aanwezig die geïnspireerd zijn door Hidde de Brabander en Marijn Coertjens. Beide heren demonstreerde 3 recepten naar eigen idee en 'Out of the Box' mogelijkheden. Hidde  maakte recepten richting dessert en gastronomie zoals kroepoek in combinatie met hazelnootspijs en mango. Hidde gaf veel praktische tips waardoor de toeschouwer dat naar eigen idee en situatie kon vertalen, het is belangrijk een eigen stijl te hanteren.  Wellicht kan niet ieder product toepasbaar zijn in de productie en/of verkoop van de aanwezige relaties maar het uitzoeken van de juiste elementen uit bepaalde gedemonstreerde producten is iets wat men zelf moet bepalen. "Als ik 5 tot 10% kan gebruiken uit alles dan heb ik winst en daar is het om te doen" aldus dhr. Adriaan van Haarlem. Na een korte pauze tussendoor worden alle 3 de producten van Hidde afgewerkt en gepresenteerd zoals te zien was in het bijgevoegde receptenboekje en er volgt een luid applause. 

Na de lunch is het de beurt aan Marijn Coertjens die de nadruk legt op diverse technieken en herhaling van basis elementen in combinatie met bijzondere smaken en prachtige afwerking. Marijn maakte 3 producten die dagdagelijks in zijn eigen winkel gemaakt worden, die letterlijk in de smaak vallen. Rode draad van zijn recepten was het zanddeeg waar de taartjes en gebakjes vanuit opgebouwd werden. Deze producten waren zeker goed toepasbaar voor iedere banketbakker. Vooral 'Joris viert Kerst' (de gebakjes afgewerkt als kikker) vielen in de smaak. Alle recepten werden als degustatie geproefd en dat gaf afwisseling aan de demonstratie. "80% van bepaalde werkwijze  en receptuur is een basis wat ik eerder al heb gehoord en toegepast heb. De 20% die ik hier heb opgestoken is het juiste zetje om dit element weer toe te passen met net dat beetje extra!", vertelt een enthousiaste bezoeker. De demonstratie werd ondersteund door de partners op het marktplein waar tijdens de lunch, koffiepauze en de afsluitende netwerkborrel met partners en deelnemers veel uitgewisseld kon worden. 

Een prima relatiedag voor de mensen die met een Goody-bag vol en als bonus een productrecept, Le Miroir de Loire, van Cointreau huiswaarts gingen. Debic gaf de deelnemers recht op een kortingskaart die men via hun email adres zal ontvangen (mits dit is ingevuld op het enquêteformulier). Naar aanleiding van de demodag is een enquete gehouden onder de deelnemers en deze dag werd gewaardeerd met een 8,3 gemiddeld. Het receptenboekje van deze dag is aan te vragen bij Vipam via info@vipam.nl

Een zeer geslaagde dag die volgend jaar zeker wordt herhaald. 

 

Mocht u vragen hebben van deze demonstratie neemt u dan gerust contact op met Vipam of een van de andere partners.  

Contactgegevens over dit persbericht: Erik van Leyden, Vipam International BV, Geldermalsen

erik@vipam.nl tel. 0345 565670